Daug diskusijų šiuo metu sulaukiantis projektas BEST PUB 2018 juda link pabaigos: projekto metu slapti vertintojai aplankė daugiau nei 100 Lietuvos barų. Pagal jų vertinimus buvo sudarytas Lietuvos geriausiųjų TOP 100. Nuomonės apie projektą išsiskiria, bet visi, kurie sekė projekto eigą, vieningai ir nekantriai laukia rezultatų. Į dažniausiai kylančius klausimus atsako projekto organizatoriai Emilija Ferevičiūtė ir Vidmantas Čičelis.

 

Kaip vertinate aplinkinių reakciją į projektą? Ar esate patenkinti rezultatais?

V.: Kai pradėjome organizuoti projektą, net neabejojome, kad vertinimų sulauksime įvairių: visi esame žmonės ir kiekvienas turime savo nuomonę. Kartais labai sunku priimti tai, kad tavo nuomonė skiriasi nuo kitų ir, kad tavo nuolat lankomas baras nėra pirmas. Kiekvienam siūlau pasiskaičiuoti kiek skirtingų barų aplankė per paskutinius porą mėnesių. Spėju, kad ne daugiau kaip penki iš šimto skaičiuodami panaudosite antros rankos pirštus. Didžioji dalis žmonių džiaugiasi tokia iniciatyva, žvelgia objektyviai ir nekantrauja išvysti pabaigtą TOP 100. Tokie žmonės ne retai pasidalina patarimais ar užduoda klausimus, kuriuos mes visada susirašome ir tikrai peržiūrėsime dar kartą prieš kitų metų renginį. Beje, bestpub.lt jau galima išvysti pirmąją šimtuko pusę. Kitą savaitę delfi.lt paaiškės visas TOP’as išskyrus pirmąsias 10 pozicijų. Labai gerai, kad nuomonės tikrai įvairios: juk kiekvienas turime savo favoritą, todėl labai sunku pamatyti, kad tai, kas patinka mums, ne visada sužavi kitus. Kuo daugiau kalba - tuo daugiau patys nueis aplankyti negirdėtų, nematytų vietų.

 

Kalbant apie argumentus - kokiais kriterijais buvo remtasi vertinant barą?

E.: Praėjusiame interviu dalinomės, kad vertinimas buvo atliekamas viską suvedant į skaitines reikšmes. Pagal vertinimo anketą buvo išvesta formulė, kur suvedus rezultatus barui automatiškai buvo priskiriama atitinkama vieta TOP’e. Tokį skaičiavimo būdą integravome norėdami kiek galima sumažinti šališkumą ir užtikrinti maksimaliai objektyvius rezultatus. Anketa susideda iš daugybės dalių, vertinimas tikrai ekstensyvus, apima daugybę kriterijų pradedant aptarnavimu, interjeru, eksterjeru, priežiūra, švara, pasiūla, kokybe - visa tai išskirstoma į smulkesnius klausimus ir vertinimo skales. Slapti apžvalgininkai turėjo nemažai padirbėti pildydami savo atsakymus. Ir, žinoma, laiko bei pastangų užėmė kontroliniai jų patikrinimai. 

Kalbant apie skirtingas nuomones: naujiems dalykams reikia laiko įsitvirtinti ir jeigu visi sutinka su viskuo, ką darai, ir tai nesulaukia opozicijos, reikia kruopščiai peržvelgti savo veiksmus - ar tikrai pasirinktas reikiamas kelias. Ar manote, kad Michelin gidas buvo pripažintas iš karto? Ne. Tiesą sakant, Andre Michelin pirmaisiais metais rado savo brangiuosius gidus pakištus po darbo suolu padangų parduotuvėje.

 

Kokios reakcijos sulaukėte iš barų? 

V.:  Panašios kaip ir iš aplinkinių - dauguma tikrai džiaugėsi iniciatyva, dalinosi, kad ilgai laukė, kol kas nors žengs pirmą žingsnį. Dabartinėje aplinkoje barai yra pamirštami, kai kalbame apie maistą - turime išaukštintą restoranų ir maisto kultūrą. Liekame tarsi šešėlyje. Su šiuo aspektu sutiko ir projekto pagrindiniai rėmėjai, Vilkmergės Nealkoholinis alus, kurie yra prisidėję prie daugybės iniciatyvų barų kultūrai auginti ir puoselėti. Žinoma, buvo ir tokių, kurie abejojo, ar projektas bus įgyvendintas iki galo, dar net neprasidėjus vertinimams teigė, kad tai nebus kokybiška, abejojo dėl šališkumo. Įsiklausėme į komentarus ir baimes, stengėmės padaryti taip, kad abejonės būtų numalšintos. Norėjome, padaryti projektą barams ir apie barus, džiaugiamės visais atsiliepimais.

 

Koks buvo Jūsų tikslas šiais metais ir kaip manote, ar pavyko jį įgyvendinti?

E.: Pagrindinis tikslas šiais metais buvo kokybiškas vertinimas ir, manau, kad su turimais resursais mes tikrai pasiekėme maksimalų rezultatą. Nereikia pamiršti, kad tai pirmieji projekto metai - tikrai nesitikėjome užkurti laužo, o tik įžiebti pirmąją liepsną. Šiais metais pasistatėme pagrindą, gavome tikrai daug vertingų patarimų. Kitais metais bandysime didinti aplankomų barų skaičių, geografiją, bei didinti pakartotinių vertinimų skaičių.

 

Kaip suprantu planuojate rengti ir BEST PUB 2019?

V.: Be abejonės, šia idėja tikrai tikime - projektas duoda daug naudos ne tik tuo, kad atsirado visiems prieinama vieta, kur galima surasti visus Lietuvos barus, bet ir TOP’as, kuriuo remtis gali ne tik barų lankytojai, turistai, bet ir patys barai, vertindami savo darbo kokybę. Kitais metais tikimės didesnio barų įsitraukimo - žinau, kad visi nori būti geriausiais, bet tam reikia dirbti ir stengtis. 

BEST PUB 2018 90-ukas bus paskelbtas kitą savaitę delfi.lt, o geriausiųjų barų TOP 10 paaiškės vasario 7-ąją apdovanojimų metu. 

 

  • 2019-01-25 12:00