Kol Jūs jaukiai snaudėte ar leidote žiemiškus vakarus namuose įsitaisę su knyga ar prieš televizoriaus ekraną, Lietuvoje siautė slaptų vertintojų komanda, kurie aplankė daugiau nei 100 Lietuvos barų tam, kad išrinktų geriausius iš geriausių. Projektas BEST PUB startavo praėjusių metų rugpjūčio 8 dieną ir po 6 mėnesių darbo finišuos vasario 7-ąją, kai apdovanojimų metu paaiškės geriausiųjų TOP10. Kaip vyko vertinimas, kuo paremta vertinimo sistema, ir kaip gimė pati projekto idėja atsako projekto organizatoriai, Vidmantas Čičelis ir Emilija Ferevičiūtė.

 

Kaip gimė projektas BEST PUB 2018?

V.: Taip, kaip atsiranda visi nauji geri dalykai - iš poreikio. Norint kur nors išeiti su draugais tekdavo gerokai pasukti galvą, kokią vietą pasirinkti: dažnas turime kelis mėgstamiausius barus ir tuo apsiribojame. Taip darome ir todėl, kad neturime priemonių kaip rasti naują, gerą vietą. Kai kurie barai taip ir nesulaukia klientų srauto. Pagalvokite patys - išvardinkite tris naujas vietas, kuriose nebuvote, bet įdomu būtų apsilankyti. Nesugalvojate? Raskite informacijos šaltinį, kuris padėtų tokias vietas susirasti. Vėl nepavyks. Pats pravedžiau šimtus mokymų barų personalui ir nuolat pamatau vietas, apie kurias nieko negirdėjau nei aš, nei mano pažįstami. 

Kitas motyvas buvo glaudžiai su tuo susijęs - Lietuvoje neturėjome barų, kavinių vertinimo. Kuris geresnis, kurį verta aplankyti anksčiau nei kitus? Socialinių tinklų komunikacija labai dažnai neleidžia to suprasti. Įdomu ne tik man, kaip lankytojui ar profesonalui, bet ir baro savininkui, kaip jį mato klientai. Tai yra sveikas žvilgsnis iš šalies. 

Grįžtant prie temos - šią idėją labai palaikė ir Vilkmergės Nealkoholinis alus, kurie yra prisidėję prie ne vienos iniciatyvos, skirtos barų kultūrai plėsti ir auginti, bei tapo oficialiais BEST PUB rėmėjais.

 

Kiek barų buvo įvertinta?

E: Įvertinome daugiau nei šimtą barų Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir kituose miestuose. Kodėl ne tūkstantį? Jei jų tiek yra, tikiu, kad turėsime pakankamai resursų ir ateityje tai pavyks padaryti. Tai buvo pirmieji projekto metai, kurie labai tiksliai parodė, kuriuos procesus įvykdėme tinkamai, o kam reikėtų skirti daugiau laiko. Realistiškai įvertinome galimybes - juk reikėjo ne tik sudaryti vertinimo kriterijus, taisykles, atrinkti vertintojus, bet ir suplanuoti jų vizitus, keliones bei baro sąskaitas. Barus atsirinkome atsižvelgdami į jų aktyvumą socialiniuose tinkluose ir matomumą žiniasklaidoje, taip pat daug dėmesio kreipėme ir į naujai atsidariusias vietas: šioms žvilgsnis iš šalies veiklos pradžioje yra itin aktualus. Užsibrėžėme tikslą sudaryti barų šimtuką ir jį įvykdėme. Kitais metais, be abejonės, kelsime dar aukštesnius tikslus.

 

Kaip vyko vertinimo procesas?

V.: Visų pirma buvo sudaryta vertinimo anketa - pagrindinis mūsų kriterijus buvo kuo labiau sumažinti šališkumą, todėl viskas vertinama skaitine išraiška. Sukūrėme įrankį, kuris objektyviai leido pažvelgti į barų teikiamas paslaugas. Sudarant TOP’ą viskas buvo išskaičiuota ir sudėliota automatiškai pagal formules. Dirbome, programavome ir testavome tol, kol pasiekėme maksimalų tikslumą. 

Kitas etapas buvo vertintojų įtraukimas - rinkome žmones pagal jų kompetenciją ir patirtį aptarnavimo sferoje. Stengėmės, kad tarpusavyje jie turėtų kuo mažiau sąlyčio - t.y. niekas negalėjo žinoti, kad jie dalyvauja šiame projekte, taip galėjome užtikrinti nešališkumą ir objektyvų vertinimą. Pašalinome save iš vertinimo užduočių skyrimo proceso - tai buvo taip pat labai svarbu. Patys keliavome ir tikrinome vertintojus jiems nežinant. 

Kadangi mums priklauso baras Local Pub, suorganizavome jo vertinimą taip, kad nežinojome nei kada, nei kurie vertintojai įvertino mūsų barą. Rezultatas mus labai nudžiugino, bet tuo pačiu padarėme žingsnį, kuris šypseną sumažino. Baro Local Pub nerasite tope, tokiu žingsniu užtikrinome, kad pasitikėjimas projektu BEST PUB būtų maksimalus.

 

Su kokiais sunkumais susidūrėte projekto metu?

E.: Moralinėmis dilemomis (juokiasi) - kebliausia buvo išskirti, kurios vietos yra barai, o kurie jau peržengia ribą į restoranų  segmentą. Dauguma labai aiškiai pabrėžia, kad taip, mes esame baras, nepriklausomai nuo to - turi virtuvę, ar ne. Techniškai net boulingą, galime pavadinti baru, nes jis teikia tokias paslaugas. Tuomet ir kyla dilemos ar tai baras, kuris teikia papildomas pramogas, ar boulingas, kuris papildomai teikia baro paslaugas. Višta ar kiaušinis :) Diskusija gali būti begalinė, bet kliovėmės logika - jeigu vieta savo socialiniuose tinkluose ir tinklalapyje save pozicionuoja kaip barą, tuomet ji patenka į sąrašą, jeigu koncentruojasi į maitinimą ar kitas paslaugas - tuomet tai kavinė, restoranas, boulingas, papildomai siūlantis gėrimus. 

 

Kada ir kur bus paskelbtas geriausių barų TOP’as?

V.: TOP 10 geriausių barų bus apdovanoti vasario 7-ąją uždaroje apdovanojimų ceremonijoje - tądien delfi.lt ir bus paskelbtas geriausiųjų TOP’as. Likusios pozicijos delfi.lt pasirodys likus savaitei iki renginio. O patys nekantriausi, kasdien galės matyti po gabalėlį top’o tinklalapyje Bestpub.lt. 

 

  • 2019-01-18 12:00